Dela detta

Att knäcka koden, hur blir man nöjd?

Att bygga hemsidor och använda kod är, för en relativt analog formgivare, är som att klippa pappersbitar till en canvas istället för att bara måla på den. Det tar lång tid och det är svårt att få till detaljerna. ”Varför kan man inte bara få göra allt i Indesign?” Trots detta kodande har jag lyckats komma fram till hur man lyckas med ett projekt.

Under de senaste två månaderna har jag gjort två nya siter. Radikarl.com, min site där jag visar upp mig som frilansande grafisk formgivare och fotograf, radikarl.com. På startsidan syns min portfolio, det är sen gammalt. Det går även att se min fotografiska portfolio på radikarl.com/foto. Det nya, förutom looken, är att jag har en sektion där jag är tydligare med vilka typer av uppdrag jag framförallt tar på mig. Här har jag även publicerat vad några av mina kunder tycker om mitt arbete.

Den andra siten är mitt möbel-projekt, Arketyp på arketyp.nu. Här har jag inte bara gjort själva siten, utan hela den grafiska profileringen för varumärket. Jag står även bakom formgivningen och utveckligen av möblerna. ”Arketyp, stilsatt av dig. Hos Arketyp stilsätter du dina möbler efter dina preferenser. Färger, höjder och funktioner. Du väljer!” Projektet finns även på Instagram @arketyp.nu.

Två siter och faktiskt två projekt som jag är nöjd med. Många av er vet att jag kan vara galet pedant och inte allt för ofta uttrycker glädje över mina egna prestationer. Men den här gången. Så vad är receptet? Gediget idéarbete, genomarbetade grafiska profiler, tydliga skisser för båda form och funktion, bra förarbete med allt bildmaterial färdigt. Kort sagt, hårt arbete och att inte ge sig förrän koden är knäckt.

Koden? Ja den läggs det ju ganska många timmar på under den här typen av projekt. Det kan kännas hopplöst att felsöka och leta efter rätt rad i koden som ger rätt effekt visuellt. Det som hade varit några enkla justeringar i de flesta program är här timtal av testande, sökande och knappande. Här får man härda ut gneta på. För när man till sist uppdaterar sidan efter en justering och ser att det blev som man tänk. Pang! Då är det som att göra mål i en fotbollsmatch med 0-0 efter 93 minuter, när mål och målvakt är lånad från hockey.