Dela detta

Beslut, beslut, beslut

Jag hade en chef en gång. Han var inte världens bästa chef, men han nådde framgång och fick mycket gjort. Vad var det han gjorde som var rätt? Med tiden märkte jag att han allt som oftast var snabb på att fatta beslut och agera. Kom jag med ett förslag så kom han snabbt med ett beslut om vad vi skulle göra och hur. Även i lägen då jag uppfattade att han inte var helt säker.

Under de senaste månaderna har jag lagt mycket krut på att skapa en lagershop för möbelföretaget Arketyp. Som du säkert vet är den invigd. För att nå målet att öppna lagershopen var jag tvungen att fatta många beslut. Ofta flera om dagen, som vart och ett gav upphov till nya problem som måste lösas och fattas beslut om.

Många beslut handlade om estetik i det här fallet. Hur skulle saker se ut? Men inget beslut utan följder. Är man noga, som jag är, finns det risk att det blir dyrt. Du vet, det där med att knäcka koden och bli nöjd. Därför dök ofta frågan upp. Kan jag verkligen lägga resurser på just det här? I ett fall där jag hade bestämt mig kunde jag fastna i agerandet. Det beslut jag tagit ledde till tvekan. Därför fick jag ibland backa på mitt beslut och tänka om. Beslutet gick tillbaka till att vara en tanke.

Det finns tre begränsningar man ofta stöter på som företagare, eller individ för den delen. Tid, resurser och omfattning. Har man tid kan man göra saker själv, men då ökar troligen omfattningen av det man ska göra. Har man inte tid, men resurser, kan man bli klar snabbare. Ökar man omfattningen så måste man troligen tillföra mer tid eller resurser. Det går inte att ändra en begränsning utan att påverka minst en av de andra.

Kort sagt, när jag inte ville lägga för mycket resurser på något, fick jag lösa det själv. Men även här dök givetvis problem upp som måste fattas beslut om. Hur göra jag? Vad behöver jag skaffa, om något? Hur kan jag annars lösa det?

En fördel med estetiska beslut är att betraktaren inte ser alla alternativ man valde mellan, utan bara ser resultatet. Troligen kommer betraktaren att gilla det de ser, trots att man själv kanske har bilden av att man kompromissade.

Så nästa gång du står med ett problem eller något som måste lösas. Ta ett snabbt beslut och agera direkt. Är det inte rätt beslut så kommer du inte kunna agera på beslutet och måste fatta ett nytt beslut, men troligen fattar du ett som är mer rätt i din situation. Det kommer att utveckla dig och din verksamhet. Eller dig som individ.